Biografie

Ik herinner mij als een kind met altijd een potlood in de hand. Ik tekende overal, thuis, op school, tijdens autoritjes. Tijdens mijn middelbare school- en studietijd verdween de aandacht hiervoor. Dit ook als gevolg van de geringe aandacht die beeldende vorming in die tijd als vak op school kreeg. Pas in 1979 pakte ik de draad weer op bij een vereniging voor amateurkunst. Daarvan ben ik tot 2003 lid geweest, eerst in ’s Hertogenbosch bij de Artistieke Schuit, later in Goirle bij Atelier ‘78. Ik heb in die tijd lessen gevolgd bij Betje Stevens, Ger Stallenberg en André Geertse. Ik ben aanvankelijk begonnen met tekenen, later met aquarelleren en olieverfschilderijen. De thema’s waren daarbij vrij traditioneel van aard (stillevens, landschap, model en portret). Van 1997 -2003 ben ik me, o.l.v. André Geertse, steeds meer gaan toeleggen op abstract werk in gemengde technieken. Het experimenteren met allerlei materiaal stond daarin centraal.

Vanaf februari 2002 beschikte ik over een eigen atelierruimte in de voormalige mannenkleedruimte van de oude spinnerij in Goirle. Helaas werd dit gebouw begin 2009 afgebroken. Op dat moment lag het schilderen even stil. Na een reis naar Zuid-Afrika in 2009 raakte in sterk geïnspireerd door natuur en cultuur van dat land. Om mijn schilderkunst verder te ontwikkelen volgde in workshops bij Simone Theelen en bij Pieternel van den Elsen ( schilderen met paletmes. Na de sterk abstracte periode merkte ik hoeveel plezier ik eigenlijk haal uit het schilderen van dieren en mensen. Ook portretschilderen werd door mij weer opgepakt. Daarnaast vind ik het erg leuk om in opdracht te werken, waarbij de werken variëren van realistisch naar wat abstracter figuratief. Diverse mensen hebben mij bijvoorbeeld gevraagd een schilderij van hun (gezins) leven te maken.

Ruim tien jaar geleden ben ik ook gestart met beeldhouwen. Ik volgde lessen bij Bick in Tilburg. Sinds september 2009 ben ik ook weer lid van Atelier 78 in Goirle. Ook daar ben ik bezig met beeldhouwen. Het werken met natuurlijk materiaal vind ik spannend en uitdagend: de kunst om het beeld dat opgesloten zit in de steen weer vrij te maken. Stenen kennen hun eigen wetten, leggen jou ook hun wil op en het blijft spannend om daarin de balans te vinden tussen mijn ideeën en dat waar de steen zelf mij toe leidt. Inmiddels heb ik gewerkt in diverse materialen zoals speksteen, opaal-serpentijn, India-serpentijn, kobalt-serpentijn, diverse soorten albast, arduin, Portugees marmer, hepidolyte, argonite en Franse kalksteen.

In de loop der jaren zijn diverse doeken en beelden verkocht. Naast particulieren hebben ook het Mill Hill College en de GGZ Breburg werk van mij gekocht. Naast 3 zelf georganiseerde tentoonstellingen heb ik inmiddels meer dan 10 keer meegedaan aan Rondje Kunst Goirle, georganiseerd door Stichting ’t Schellinkje. Ook exposeer ik een tot twee keer per jaar op verschillende plaatsen in Nederland meestal samen met een vriendin.

Het maken op bestelling van schilderijen loopt al enkele jaren goed in Nederland. De laatste twee jaren heb ik mede door mijn contacten in Zuid Afrika twee schilderijen verkocht die in Amerika hun plek vonden en ook enkele schilderijen in Zuid Afrika. Er hangt ook een schilderij van mij In Australië.

In 2012 hebben wij Stichting Ibhongo opgericht ter ondersteuning van projecten die de ontwikkeling van jonge kinderen in township Masiphumelele in Zuid Afrika bevorderen. Sinds 2012 bezoeken wij jaarlijks Zuid-Afrika en de projecten waar onze stichting aan deelneemt.

Van de opbrengsten van de verkoop van doeken en beelden gaat 75% naar Stichting Ibhongo

Sinds begin 2018 heb ik een atelierkamer in ons eigen huis voor het schilderen. Voor het beeldhouwen ben ik nog steeds lid van Atelier '78 in Goirle en Bick Art Supplies in Tilburg.